Smart Watch, eller vanlig klocka?

Så otroligt enkelt, ändå har ingen gjort det än. En smart klocka som är designad som en elegant, klassisk klocka. Smarta klockor kommer idag oftast enbart i två olika designer: vaga uppskattningar om framtidens designer, eller vanligt designade klockor men saknar nästan all funktionalitet.

Det är freelancedesignern Gabor Balogh som tagit fram de här konceptklockorna. Han vill, som så många andra av oss, ha en väldesignad stilig klocka som bara råkar vara smart. Skillnaden mellan Balogh och oss andra är dock att han faktiskt tog steget och designade ett gränssnitt som han tror skulle tillåta designen hos en vanlig klocka och ändå tillåta all funktionalitet.

Efter att han publicerade sina designer så fick han möjligheten att diskutera dem med The Verge. Den faktiska klockan du kan se på bilden är egentligen nästan överflödig, då konceptet helt enkelt använder sig av den svenska klockmakare Triwas Havana timepiece och ersätter urtavlan med en cirkulär display. Det här förslaget handlar om gränssnittsparadigm, inte produktdesign.

– I det här konceptet måste inte gränssnittet ha en fördefinierad stil, säger Balogh. Men det skulle matcha produkten. Bara navigationsmönster behöver tas i åtanke.

Även om gränssnittet i sig kommer skapas hos klock- och telefontillverkarna så tar Balogh och föreslår några enkla men välpolerade idéer som passar in väl med Triwas design. Att para ihop din smartphone till en klocka kommer att få rätt appikoner att poppa upp på displayen. Notifikationer, kartor och musik streamas sen från själva telefonen. När du inte behöver dessa funktioner kommer klockan bara att se ut, och bete sig som en vanlig klocka. 

Enligt Baloghs design så använder sig inte klockan av någon touch-screen eller röstkontroll. Den styrs istället med de knappar och rattar som man normalt finner på en klocka från Rolex eller Channel. Orkar man inte vänta på att denna Smart Watch skall lanseras tillverkar även Sony en liknande modell med lite sportigare design. Och om du helt enkelt är ute efter en vanlig klocka i klassisk stil finns alltid Rob Engströms till din tjänst.

Mycket spännande designkoncept, som vi får se om klock- eller mobiltillverkare anammar i framtiden.