Samsung Galaxy Gear - En besvikelse?

Bärbar teknologi sägs vara framtiden, och det verkar vara något som Samsung tagit fasta på, med sitt sortiment av bärbar teknologi, Galaxy Gear. Först ut var en så kallad smartklocka, som förvisso fick en del uppmärksamhet i press och på webbsidor med inriktning på det nyaste inom teknologi. Men försäljningsframgångarna har på det stora hela uteblivit, och ett vanligt klagomål har varit ”vad är poängen?”. Samsung har dock inte gett upp, utan fortsätter att utveckla sin bärbara teknologi. Man verkar helt övertygade om att ett genombrott kommer att komma förr eller senare. Men att säga att Galaxy Gear saknar förespråkare vore en överdrift, och numera kan man till och med hävda att det då och då faktiskt finns en mening med en smartklocka.

Ett av problemen med en smart klocka jämfört med en klassisk är dock svårt att lösa: batteritid. Klockor som är just bara klockor tickar på i dagar, veckor och ibland till och med år utan att man behöver ladda upp dem. Den senaste generationen smarta klockor från Samsung har dock blivit betydligt bättre på det området, och man kan till och med klara sig en, två dagar eller till och med tre utan att behöva ladda dem. Ett steg i rätt riktning och nästan acceptabelt.

Det absolut största problemet med Galaxy Gear-klockorna är dock att de, egentligen, inte är speciellt smarta. I stället fungerar de mer som en förlängning av en smartphone, så länge det handlar om Samsung Galaxy-telefoner. Detta gör att deras användningsområde kan bli lite begränsat. Den begränsade skärmstorleken gör att det är svårt att använda dem till speciellt mycket, även om den är ett snabbt och enkelt sätt att få uppdateringar om nya mail och liknande.

Samsung erbjuder inte bara smarta klockor i Galaxy Gear-serien, utan även ett smart träningsband, och det är nog egentligen där bärbar teknologi har störst användningsområde. Galaxy Gear Fit saknar mycket som finns på klockorna, som kamera. Detta gör att de paradoxalt nog känns mer användbara. De har betydligt längre batteritid, är mindre skrymmande (även om klockorna blivit betydligt smärtare), och gör egentligen det som smartklockorna är bäst på bättre än själva klockorna. Det gäller saker som uppdateringar om nya meddelanden och liknande. Träningsbandet Gear Fit gör det som man kan förvänta sig av ett träningsband, samtidigt som det känns som en bättre smartklocka än själva klockorna. Dock kan denna skepsism mot Galaxy Gear vara en av anledningarna till att utbudet på den svenska marknaden inte är så bred. En av sveriges största ebutiker inom mobiltillbehör har inte fyllt på sortimentet och Themobilestore.se har istället valt att enbart sälja vanliga träningsarmband.