Japans hopp – smarta hushållsprodukter

Japan har länge varit ett föregångsland när det gäller ny elektronik. Landet dominerade totalt under 80- och 90-talet men har de senaste decennierna halkat efter. De hetaste prylarna kommer numera från konkurrerande asiatiska länder. Sydkoreanska Samsung leder när det gäller dyra mobiltelefoner och kinesiska Huwaei tar över all annan elektronikproduktion i andra prisklasser. Även en del svenska företag, exempelvis Miltronic går framåt inom avancerad teknikproduktion med bland annat sina rektangulära kontaktdon.

Främst är det de andra ländernas förmåga att producera billigt som gjort att de vunnit marknadsandelar. Oförmågan att konkurrera med pris på klassisk elektronik har gjort att de japanska tillverkarna nu letar efter nya marknader. Japanska företag som Panasonic och Toshiba, vars TV-apparater för några år sedan fanns i var mans hem, sätter nu sitt hopp till andra hushållsapparater.

Smarta hushållsapparater

På en mässa i Japan visade de båda företagen upp det senaste inom smarta hushållsapparater. Det handlar om klassiska vitvaror, som kylskåp och ugnar, som kan prata med varandra via inbyggda datorer och som man kan styra med röstkommandon. Kylskåp och ugn kan prata med varandra via molnet och ta till sig information via internet, information som kan användas till att sänka elkostnaderna. I vissa länder varierar priset på el under vissa tider på dygnet. Ett smart kylskåp kan använda sig av den informationen för att ”ladda på” kyla under de timmar på dygnet då elen är billig. För att sedan använda sig av kylan under dygnets mer dyra timmar. Ett annat exempel är en tvättmaskin som helt styrs med hjälp av röstkommandon. Ej längre ska man behöva tyda de konstiga symboler som betyder förtvätt, huvudtvätt och mjukmedel. Istället ska man berätta för tvättmaskinen hur man vill ha kläderna tvättade och maskinen litar själv ut hur den ska göra. Dosering av tvättmedel ska ske automatiskt med hjälp av information om det lokala vattnets eventuella mjuk- eller hårdhet. Information som tvättmaskinen hämtar själv från internet.

Prislappen skrämmer

Huruvida fördelarna med de nya smarta hushållsapparaterna väger upp det höga priset för dem återstår att se. Ett smart kylskåp, som kan visa bilder på maten du har och föreslå recept, kostar $2800 när motsvarande variant utan ”smarthet” endast kostar $800. Mellanskillnaden kan man använda till att köpa iPads till hela familjen. Surfplattor som inte är begränsade till köket utan kan tas med ut i vardagsrummet och iväg på semestern. Samtidigt som priset på de japanska produkterna är högt har även sydkoreanska Samsung och LG Electronics börjat ta sig in på marknaden. Det verkar alltså som att de japanska företagens försprång på även denna marknad snart är till ända.