Hexoskin – Träningsteknik som taget från Science Fiction

Ju mer vi lär oss om människokroppen desto mer kommer vi att vilja hålla noggrann koll på; för att veta att vi är vid god hälsa och tränar på rätt sätt. Pulsklockor har funnits och använts av elitidrottare sedan slutet på 70-talet. Och i takt med att tekniken och forskningen går framåt utvecklas mer fantastiska, pålitliga och imponerande verktyg. Nu när alla springer med en kraftfull dator i fickan finns det appar och verktyg som gör det lättare än någonsin att mäta sina värden när man tränar.

Men det här är något annat.

Hexoskin är en så kallad smart shirt. Det är en tröja du har på dig som mäter dina värden i realtid, och laddar upp den här informationen till din telefon via Bluetooth. Den klarar bland annat av att mäta ditt EKG, hjärtfrekvens, heart rate variability, andningsfrekvens, minutvolym, och actigraphy.  Dessutom kan den mäta en hel del andra aktivitetsrelaterade saker, som att göra stegräkning och mäta stegfrekvens.

Hexoskin fungerar genom att man har vävt in sensorer i så kallade smarta textilier. De presenterar produkten med den här videon på deras hemsida, som du också hittar här: http://www.hexoskin.com/en

De pratar också om andra användningsområden. Då tillexempel för att mäta hur djupt man sover och hur spänd eller avslappnad man är. Den kan också användas för att snabbt lägga märke till tecknen på en kommande hjärtattack.

Den finns faktiskt redan på marknaden, fullt tillgänglig för allmänheten att köpa. Priset är ganska högt, men med tanke på hur många potentiella användningsområden tekniken har så får man väldigt mycket för pengarna.

Hexoskin figurerade även på NASA's senaste Space apps challenge, där några smarta tekniker modifierade teknologin till att kunna mäta temperatur och strålning i sin närmiljö. NASA's International Space Apps Challenge in Montreal Offers Neat Twist on Hackathons

Mycket häftig och inspirerande teknologi, som verkligen kan erbjuda en spännande framtid.

Fler träningshjälpmedel hittar du på http://www.topformula.se/.