Fler företag satsar på smarta hushållsapparater

En framtid där varje hushåll är fyllt av smarta hushållsapparater och vitvaror närmar sig allt fortare. Under slutet av 2013 visade företag som bland annat Panasonic och Toshiba upp ett flertal hushållsprodukter med digitala funktioner, som till exempel förmågan att kommunicera med varandra och ansluta till internet. Nu har flera stora företag börjat finansiera innovationer inom området, för att kunna slå sig in på det smarta hemmets marknad.

Ett operativsystem av 10 kilobyte kod

En förutsättning för att vitvaror och andra apparater ska kunna köra program och kommunicera med varandra är att de har ett operativsystem som tillåter sådana program att köras. Och det måste vara tillräckligt litet, effektivt och framförallt billigt för att vara gångbart kommersiellt. Av denna anledning har Huawei utvecklat ett operativsystem under namnet Lite OS som är byggt på endast 10 kilobyte kod.

Trots att detta är det minsta operativsystemet av sitt slag så ska det vara fullt tillräckligt för att kunna koppla upp allt från wearables, hushållsapparater, dammsugare och mycket annat.

En cykelhjälm som varnar dig för bilar

På årets CES-mässa visade Volvo och hjälmtillverkaren Poc upp en smart cykelhjälm som kan känna av närmiljön för bilar som närmar sig. De säger att hjälmen bara är ett första steg, och att nästa steg innebär att hjälmen kommunicerar med bilen för att undvika olyckor och öka säkerheten på vägarna.

Electrolux visar stort sortiment av smarta produkter

Förutom att diskutera om uppkopplade vitvaror så visade de bland annat en rad produkter som ska hjälpa gemene man att bli till en mästerkock. Detta bland annat genom att ha en ugn som kan receptet på det du vill laga, och hjälper dig hålla korrekt temperaturer för ett perfekt resultat.

Den smarta framtiden hindras av brist på standardlösningar

Med så många företag som utvecklar produkter parallellt återstår ett stort hinder för att uppnå det smarta hemmet. Nämligen att det saknas standardlösningar för hur dessa apparater ska kommunicera med varandra. En förutsättning för ett kommersiellt gångbart system är att alla apparater klarar av att byta information med varandra. Men idag finns inga gemensamma protokoll att utgå ifrån, vilket kan leda till en marknad av inkompatibla system som hindrar utvecklingspotentialen för tekniken. Därför menar Jan Brockman, global teknikdirektör på Electrolux , att företagen måste börja samarbeta.

– Jag vill att it-bolagen ska tala med varandra och reda ut sina problem, säger Brockmann, till IDG News i samband med teknikmässan CES.

Om detta problem kan lösas så förutspår Jan Brockman att var tionde hushåll kommer ha smarta vitvaror i hemmet.

– Inom två-tre år har den andelen av marknaden en ensiffrig procentandel. Inom fem är, och det är jag säker på, är det den tvåsiffrig, men jag kan inte säga om det är 10 eller 20 procent, säger Jan Brockmann till SVD.